De crisistijd is..

een moeilijke periode, een periode van onduidelijkheid over de toekomst. Hoe ga je daar mee om? Door te blijven geloven in een goede afloop. Er nooit aan twijfelen dat het weer goed zal komen en ook geloven dat je er sterker door zult worden. Uitgaan van het nu en vandaar weer verder. De dingen goed doen en goed luisteren, gewoon met gezond verstand. Neem verantwoordelijkheid voor jezelf en accepteer dat de huidige economische situatie de nieuwe werkelijkheid is. Wij hebben als mens het vermogen de werkelijkheid te scheiden van de bedachte dingen. Als een ander je iets vertelt over wat hij heeft waargenomen, dan wil dat nog niet zeggen dat het ook de werkelijkheid is. Je kunt prachtige managementboeken lezen, tv-programma' s volgen en overal informatie vandaan halen: een feit is dat je dan altijd de afloop weet. Zit je met je organisatie midden in een crisis, dan weet je de afloop niet. Dus: blijf erin geloven. Dat zal mede bepalend zijn om te overleven. Ieder mens, elk bedrijf, elke organisatie, ondervindt op de weg naar succes verschillende soorten tegenslagen. Het is dan van belang hoe men daar op reageert. 

 

Accepteer zonder gemor..

de nieuwe werkelijkheid en behoudt een rotsvast vertrouwen in de goede afloop en in de wens om succesvol te worden. Wij kunnen veel leren van helden als James Stockdale, Viktor E. Frankl en Nelson Mandela. Alle drie hebben zij de verschrikkingen meegemaakt van langdurig gevangenschap. Zij overleefden omdat zij bleven geloven in een goede afloop. Zij hebben er nooit aan getwijfeld dat ze vrij zouden komen. Nelson Mandela zei na 28 jaar gevangenschap: 'Ik ben er volwassen uitgekomen.' De gevangenis heeft hem gehard, maar heeft vele anderen gebroken. 'Wie redden het niet?' Het antwoord is unaniem:'De optimisten natuurlijk!' En daar worden de mensen mee bedoeld die zeiden: 'We komen vrij met Kerst.' Kerst ging voorbij en ze zaten nog steeds vast. Dan zeiden ze: 'We komen vrij met Pasen.' Pasen kwam en Pasen ging. Dan werd het Thanksgiving en daarna weer Kerst. Ze stierven aan een gebroken hart. 

 

Blijf geloven in..

een goede afloop, dat je zult overwinnen. Maar zie wel de werkelijkheid van het moment onder ogen. 'We zullen dit jaar nog geen winst draaien.' Accepteer dat! Een ieder weet dat het leven vaak oneerlijk is. Soms in ons voordeel, soms in ons nadeel. We maken allemaal teleurstellingen en nare dingen mee, tegenslagen zonder reden, waar we niemand de schuld van kunnen geven. Een ziekte bijvoorbeeld, of letsel, of een ongeluk. We verliezen soms een geliefd iemand, of we raken verzeild in een crisis of in politieke onrust. Wat mensen van elkaar onderscheidt is niet de aan- of afwezigheid van problemen, maar juist het omgaan met die onvermijdelijke moeilijkheden in het leven. Wat je ook meemaakt, hoe zwaar het ook is. Mental Coaching helpt jou zodat je blijft geloven dat je uiteindelijk zult overwinnen. Het helpt je de nieuwe werkelijkheid van het moment onder ogen te zien. Blijf geloven in een uiteindelijke overwinning, ongeacht de moeilijkheden en zie tegelijkertijd de, soms harde, nieuwe werkelijkheid onder ogen.

 

Niet het probleem is interessant, maar de oplossing!

 

 

terug


Deel deze blog: